Czubajka kania Macrolepiota procera (Scop.: Fr.) Singer

owocniki
kapelusz:
do 30 cm, bladobrązowawy z przylegającymi łuskami
trzon:
z zygzakowatym wzorkiem i bulwiastą podstawą oraz grubym pierścieniem
podwójnie obrzeżonym
miąższ:
o przyjemnym orzechowym zapachu i smaku
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
gatunki podobne:
czubajka czerwieniejąca, która to ustępuje jej smakiem; różni się trzonem bez
zygzakowatego wzoru i czerwienieniem po uszkodzeniu oraz czubajka gwiaździsta
inne nazwy:
bedłka wyniosła, bedłka wysoka, bedłka parasolowata, czubajka wyniosła,
czubajka sowa, stroszka strzelista, stroszka cielista
występowanie:
od lipca do listopada w lasach i na ich obrzeżach, często wzdłuż ciągów komunikacyjnych
ciekawostka:
młode nierozwinięte parasolki można zabrać z trzonkiem (jest niejadalny-łykowaty) i zamoczyć w szklance wody to się pięknie rozwiną

wartości lecznicze:

witaminy – A, B1, B2, C, D, E, PP. minerały – potas, fosfor, mangan, żelazo, cynk, miedź

Literatura

29 października 2009 Kalisz Kaszubski
21 lipca 2018 Lelis Kurpie
18 lipca 2020 rezerwat Natolin