kapelusz:
jasnobrązowy do ochrowo-brązowego, czasem z lekkim oliwkowym odcieniem, słabo higrofaniczny, suchy jasno-skórzasty; młody wypukły, szybko płaski, w centrum cieco zagłębiony lub z niewysokim garbkiem, 15-30 mm średnicy; na brzegu gdy wilgotny prześwitująco prążkowany; powierzchnia gładka, nie lepka, sucha delikatnie aksamitna; brzeg długo podwinięty
blaszki:
białawe, szerokie, przyrośnięte do wykrojonych ząbkiem; ostrze gładkie
trzon:
barwy kapelusza, ciemniejszy; 30-70 × 2-4 mm, równogruby, nieco grubiejący ku podstawie; pusty, kruchy
miąższ:
wodnisto-brązowy, w kapeluszu cienki; zapach mączny, smak łagody, mączny
forma ochrony:
status na Czerwonej Liście [V] narażone na wymarcie
wartość:
niejadalne
występowanie:
od maja do października pośród mchów, na torfowiskach
Literatura