
owocniki
kapelusz:
średnicy 4-12 cm, ciemnokasztanowatobrązowy, czerwonobrązowy, lecz też żółtobrązowy; skórka jednolita lub z wrośniętym rysunkiem, podczas wilgotnej pogody bardzo śluzowata, za młodu wystaje poza brzeg kapelusza jak osłona
rurki:
jasnożółte do barwy żółtka, w końcu oliwkowożółtawe, z drobnymi, okrągławymi ujściami
trzon:
białawy, ze skórkowatym, lejkowato wzniesionym, od spodu bladofioletowoszarym pierścieniem, u góry żółty, z delikatnymi, brązowawymi kroplami
miąższ:
białawy do bladożółtawego
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
wartości lecznicze:
grzyb ten zawiera związki antybiotyczne o cennych właściwościach bakteriobójczych
występowanie:
od sierpnia do listopada w lasach piaszczystych, sosnowych
ciekawostka:
u niektórych wywołuje alergię i takie osoby powinni zbierać inne maślaki jak żółte lub ziarniste
wartości lecznicze:
witaminy – A, B1, B2, B3, B12, C, D. minerały – fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo
Literatura




