Koźlarz babka Leccinum scabrum (Bull.: Fr.) Gray

owocniki
kapelusz:
4-12 cm średnicy, jasnobrązowy do ciemnobrązowego, cynamonowobrązowawy,
czerwonobrązowy, czarnobrązowy, bardzo zmienny pod względem barw, za młodu typowo półkolisty, później bardziej spłaszczony; skórka przynajmniej trochę wystająca poza brzeg kapelusza
rurki:
białawokremowe, później brudno ciemniejące, w miejscach dotknięcia za młodu
trochę brązowiejące
trzon:
na białym tle ma czarniawe lub szarobrązowawe, szorstkie łuseczki, rzadziej także bezbarwne, jednak nie jest pokryty wyraźnym siatkowatym trzonem
miąższ:
białawy, po przekrojeniu niezmieniający barwy, czasem lekko i powoli różowo
nabiegający, szybko staje się gąbczasty
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od czerwca do listopada w lasach i na ich obrzeżach pod brzozami
inne nazwy:
huba podbrzeźniak, babka, czaszczewik, grzyb chropawy, kozak, koźlarek,
kozak, podbrzeźniak, grzyb koźlarz, grzyb szorstkotrzonowy, kozak właściwy

wartości lecznicze:

witaminy – B2, B3, D. Minerały – cynk, fosfor, miedź, żelazo, chrom. wykazuje działania zapobiegające zakwaszeniu organizmu, regulujące poziom cukru we krwi

Literatura

2 września 2006 Tuszkowy-Lipusz
6 września 2020 Gdańsk VII Dwór
23 września 2006 Kaszuby