Gąska żółknąca Tricholoma scalpturatum (Fr.) Quél. ss. lato

owocniki

kapelusz: 

2-6 cm, szary, srebrzystoszary, brązowoszary z cienkim miąższem; skórka sucha z promieniowymi włókienkami lub filcowato-łuskowata; środek kapelusza z małych garbkiem lub zaokraglony

blaszki: 

białe po potarciu i na starość żółkną ale nie zawsze

trzon: 

biały, bladoszary z delikatnymi pajęczynowatymi włókienkami lub nagi

miąższ:

zapach i smak zjejczało-mączne

forma ochrony:

brak

wartość:

jadalne

wystepowanie:

od maja do grudnia w lasach i poza nimi w parkach, ogrodach, łąkach, trawnikach

Literatura

9 czerwca 2020 Gdańsk ul. Norblina
30 lipca 2019 TPK Gdańsk Dolina Radości
19 października 2019 Gdańsk ul. Kołobrzeska