owocniki
kapelusz:
średnicy 5-12cm koloru kawy z mlekiem cielisty do czerwonobrązowego, początkowo półkolisty potem łukowaty do spłaszczonego, często z tępym małym garbkiem na powierzchni pokryty białymi jedwabistymi resztkami osłony, zwłaszcza bliżej brzegu; skórka za młodu mazista; z wiekiem nagi i gładki
blaszki:
białe do brudnobiałych potem kremowe, często z ciemniejszymi rdzawymi ostrzami, zatokowate, przy trzonie wykrojone
trzon:
biały z bezbarwnymi pajęczynowatymi resztkami zasnówki; gruby, walcowaty dołem rozszerzony do osadzonej bulwy, pełny, w dolnej części brązowawy
miąższ:
białawy, mięsisty, miękki i kruchy, bez specjalnego smaku i zapachu
wysyp zarodników:
białawy
występowanie:
rzadki, na ciepłych stanowiskach w lasach iglastych i liściastych pod świerkami sosnami i bukami; na niżu i terenach pagórkowatych
forma ochrony:
status na Czerwonej Liście [R] rzadki
wartość:
jadalne
Literatura