owocniki
kapelusz:
przyrośnięty bokiem; biały, powierzchnia wełnisto-mszysta, jedwabista, sucha; z wiekiem brązowieje i staje się nagi; 5 – 30 mm średnicy, początkowo wypukły potem rozpostarty, okrągławy, muszlowaty lub nieregularny, brzeg długo podwinięty; bez galaretowatej warstwy
blaszki:
początkowo białawe, potem brudno żółtoczerwonawo-brązowaworóżowe, z wiekiem ciemnieją; dość rzadkie, wąskie, cienkie, różnej długości; rozchodzą się koncentrycznie z punktu w którym owocnik jest przyrośnięty do substratu
trzon:
zredukowany i wyróżnialny jedynie u b. młodych owocników
miąższ:
cienki, w centrum kapelusza nieco grubszy, białawy, bez smaku i zapachu
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
wystepowanie:
od czerwca do listopada na wilgotnym martwym drewnie, na murszejących gałązkach i większych kawałkach drewna
Literatura