owocniki
kapelusz:
5-20 cm, ciemnobrązowy, irchowo aksamitny
rurki:
ciemnoczerwone, po ugnieceniu silnie sinieją
trzon:
czerwonawo-ziarenkowato-kosmkowaty
miąższ:
żółtawy po skaleczeniu szybko nabiegający barwą atramentowoniebieską, ścisły
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od czerwca do listopada w lasach iglastych i liściastych, na kwaśnych glebach
ciekawostka:
Jest to dość pospolity grzybek, którego konsumować zaczeliśmy w 2005 roku.
Przedtem od dzieciństwa to był SZATAN!!! Przeważnie był kopany i niszczony,
żeby nie rósł ten śmiertelnie trujący grzyb… W 2004 wiedziałem już o tym, że jest jadalny i podobno smaczny, ale jeszcze nie mogliśmy się przemóc-do następnego roku. Spróbowaliśmy- REWELACJA. Borowik szlachetny się kryje.
Ma fantastyczny, delikatny, aksamitny smak. Zaletą jego jeszcze jest to, że pojawia się już w czerwcu, przed borowikami innymi, wyrasta przeważnie na tych samych stanowiskach. Dla większości autochtonów dalej jest szatanem i bezmyślnie niszczony-ale cóż-jeszcze niedawno też należałem do takich ignorantów…
Literatura