owocniki
kapelusz:
5-12 cm średnicy, ostrygowaty, łopatkowaty, najpierw niskołukowaty i przy
brzegu podwinięty, z wiekiem nad trzonem lekko wygięty i z ostrym brzegiem, gładki, białawy, białawobrązowawy, kremowy, siwoochrowy
blaszki:
bardzo gęste, wąskie, sprężyste, głąboko zbiegające na trzon, białawe, jasnokremowe, w miarę wysychania żółknące
trzon:
1-6 cm wysoki, do 1,5 cm gruby, ekscentryczny, a nawet boczny, ku podstawie cieńszy, białawy, u podstawy biały, pilśniowy
miąższ:
początkowo soczysty i sprężysty, z wiekiem twardy i suchy, białawy, o słabym zapachu i słodkawym smaku
forma ochrony:
status na Czerwonej liście [V] narażone na wymarcie
wartość:
jadalne
występowanie:
od czerwca do października na martwym drewnie i żywych drzewach liściastych
inne nazwy:
boczniak płucny
Literatura