Boczniak ostrygowaty Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) P. Kumm.

owocniki
kapelusz:

5-20 cm, szarobrązowawy, stalowoszary do niebieskiego, na starość blaknący bez osłony
blaszki:
trochę zbiegające z poprzecznymi połączeniami
trzon:
białawy, bardzo krótki; podstawa białofilcowata
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne, jest smacznym grzybem i doskonale zatyka dziurę grzybową po jesieni do
następnego sezonu
wartości lecznicze:
boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych; wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami; jakość grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną, jest to niezwykle ważne–boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie; grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi; boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%); w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie; wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów; naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywną substancję–pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych (sarkoma S180, hepatom H22); aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy; między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan,
który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych; u ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu; w Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu; u pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego
; witaminy – B, C, E, PP, D2. minerały – wapń, żelazo, potas, jod; wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wzmacniające układ odpornościowy, obniżające poziom cukru we krwi
występowanie:
jest grzybem typowo zimowym; występuje od listopada do maja, spotyka się
go niemal wszędzie-w parkach, lasach, osiedlach, pojedyńczych drzewach liściastych;
występują podobno sporadycznie na iglastych
inne nazwy:
bocznotrzonowiec ostrygokształtny, przyuszek ostrygowaty, wyróżnia się odmianę szaroniebieską
boczniaka ostrygowatego Pleurotus ostreatus var. columbinus

Literatura

25 października 2008 rezerwat Ostrzycki Las
19 marca 2018 TPK Gdańsk Droga Nadleśniczych
28 stycznia 2017 TPK Gdańsk Droga Nadleśniczych