Boczniak ostrygowaty Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) P. Kumm.

25 października 2008 rezerwat Ostrzycki Las
19 marca 2018 TPK Gdańsk Droga Nadleśniczych
28 stycznia 2017 TPK Gdańsk Droga Nadleśniczych

owocniki
kapelusz:

5-20 cm, szarobrązowawy, stalowoszary do niebieskiego, na starość blaknący bez osłony
blaszki:
trochę zbiegające z poprzecznymi połączeniami
trzon:
białawy, bardzo krótki; podstawa białofilcowata
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne, jest smacznym grzybem i doskonale zatyka dziurę grzybową po jesieni do
następnego sezonu
wartości lecznicze:
boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych; wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami; jakość grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną, jest to niezwykle ważne–boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie; grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi; boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%); w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie; wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów; naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywną substancję–pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych (sarkoma S180, hepatom H22); aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy; między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan,
który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych; u ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu; w Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu; u pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego

występowanie:
jest grzybem typowo zimowym; występuje od listopada do maja, spotyka się
go niemal wszędzie-w parkach, lasach, osiedlach, pojedyńczych drzewach liściastych;
występują podobno sporadycznie na iglastych
inne nazwy:
bocznotrzonowiec ostrygokształtny, przyuszek ostrygowaty, wyróżnia się odmianę szaroniebieską
boczniaka ostrygowatego Pleurotus ostreatus var. columbinus

Literatura