owocniki
kapelusz:
1,5-4 cm, wypukły, po dojrzeniu prawie płaski na szczycie, higrofaniczny, na brzegu w stanie wilgotnym prążkowany od przeświecających blaszek, na powierzchni lepki, gładki, jakby natłuszczony, złopomarańczowy, przy wysychaniu blednący do słomkowożółtego lub woskowego
trzon:
2,5-5×0,2-0,5 cm, walcowaty, czasem lekko wygięty lub zwężony u samej podstawy, wewnątrz pusty, na powierzchni suchy, gładki (tylko przy podstawie bywa pokryty białą grzybnią), zabarwiony tak jak kapelusz
miąższ:
żółtawy, cienki, po przekrojeniu nie zmieniajacy barwy, bez wyraźnego smaku i zapachu
blaszki:
bladożółtawe, czasem prawie białe, dość rzadkie, różnej długości, stosunkowo szerokie, u podstawy przyrośnięte lub lekko zbiegajace, na brzegu równe (czasem lekko faliste)
wysyp zarodników:
biały
występowanie:
od września do października wśród traw na łąkach, pastwiskach, polanach śródleśnych
forma ochrony:
status na Czerwonej Liście: Ex – wymarły lub zaginiony
wartość:
niejadalne
Literatura: