owocniki
kapelusz:
5-15 cm, beżowobrązowy do sarniobrązowego; skórka delikatnie aksamitna
rurki:
za młodu białe, później jasnoróżowe do cielistych
trzon:
oliwkowożółtawy do oliwkowoochrowego, z grubą, ciemniejszą siatką
miąższ:
niezmiennie białawy, smak bardzo gorzki, rzadko łagodny
wysyp zarodników:
cielistoróżowy
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
występowanie:
od czerwca do listopada w lasach liściastych i iglastych, szczególnie pod świerkami i sosnami
gatunki podobne:
borowik szlachetny, borowik usiatkowany, koźlarz babka
ciekawostka:
jeden goryczak dodany przez przypadek do innych grzybów powoduje
spieprzenie całej potrawy 🙁 co ciekawe nie jest trujący… ma właściwości lecznicze, zawiera związki antybiotyczne o cennych właściwościach bakteriobójczych
Literatura