Goryczak żółciowy Tylopilus felleus (Bull.: Fr.) P. Karst.

owocniki 
kapelusz:

 5-15 cm, beżowobrązowy do sarniobrązowego; skórka delikatnie aksamitna
 rurki:
 za młodu białe, później jasnoróżowe do cielistych
 trzon:
 oliwkowożółtawy do oliwkowoochrowego, z grubą, ciemniejszą siatką
 
miąższ:
 niezmiennie białawy, smak bardzo gorzki, rzadko łagodny
 
wysyp zarodników:
 cielistoróżowy
 
forma ochrony:
 brak
 wartość:
 niejadalne
 
występowanie:
 od czerwca do listopada w lasach liściastych i iglastych, szczególnie pod świerkami i sosnami
 
gatunki podobne:
borowik szlachetnyborowik usiatkowanykoźlarz babka
 ciekawostka:
 jeden goryczak dodany przez przypadek do innych grzybów powoduje 
 spieprzenie całej potrawy 🙁 co ciekawe nie jest trujący… ma właściwości lecznicze,  zawiera związki antybiotyczne o cennych właściwościach bakteriobójczych

Literatura

22 lipca 2007 Kalisz Kaszubski
5 lipca 2020 Puszcza Darżlubska, Orle
6 lipca 2016 TPK Gdańsk Droga Nadleśniczych, na daglezji