Mleczaj kamforowy Lactarius camphoratus Fr. (1838)

owocniki

kapelusz:
2-5 cm, ciemno-pomarańczowo-brązowy do czerwonobrązowego, czarnobrązowy, w środku z małym garbkiem; skórka sucha, promieniście pomarszczona do jamkowatej, bez połysku
blaszki:
za młodu blado-cielisto-czerwonawe, później czerwonobrązowawe, od wysypujących się zarodników mącznobiałe
trzon:
ciemnoczerwonobrazowy, bliżej podstawy wkrótce czarnobrazowy, w środku pusty
mleczko:
wodnisto-białawe, niezmieniające koloru
miąższ:
swieże owocniki mają zapach przypominający pluskwiaki, na starość lub podczas suszenia owocniki silnie pachną lubczykiem, maggi lub cykorią; smak łagodny, czasem z posmakiem gorzkawym
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od lipca do listopada w lasach iglastych i liściastych

Literatura