Gołąbek niemiły Russula subfoetens W.G. Sm.

owocniki
kapelusz:
4-14 cm średnicy, z wiekiem wklęsły, mięsisty, jędrny, jasnoochrowy
potem brudnordzawy, szczególnie w środkowej części, brzeg jaśniejszy,
silnie karbowany i gruzełkowaty, cienki, śluzowaty, w miarę wysychania błyszczący; skórka ździeralna do połowy, promienisto porysowana
trzon:
elastyczny i jędrny, biały, potem ciemniejący pod kolor kapelusza, gładki, mączysty u dołu, z delikatną siateczką stopniowo brązowiejącą, pełny, początkowo z nielicznymi komorami w brudnordzawym rdzeniu, który stopniowo zajmuje całe wnętrze trzonu
miąższ:
twardy, elastyczny, biały do kremowego, szczególnie w młodych okazach dość szybko przebarwiający się na kolor żółtawy, lecz w trzonie rdzawiejący; zapach nieprzyjemny choć nie taki jak w Russula foetens; smak niezbyt miły, po dłuższej chwili piekący

blaszki:
dość gęste, cienkie, nieraz rozwidlone, często z blaszeczkami, zwężone w części brzeżnej, białawe potem kremowe do ochrowych, lecz bardzo jasne; ze zmarszczakami
wysyp zarodników:
jasnokremowy
gatunki podobne:
gołąbek śmierdzący, gołąbek gorzkomigdałowy, gołąbek brudnożółty i inne w podobnych barwach kapelusza

Literatura

grzyby.pl

nagrzyby.pl

nahuby.sk

grzyby Puszczy Knyszyńskiej

galeria zdjęć