Maślak pstry Suillus variegatus (Schwein.: Fr.) O. Kuntze

owocniki
kapelusz:

4-10 cm średnicy, cytrynowożółty, żółtobrązowawy, do koloru bułki; skórka
szczególnie za młodu delikatnie, rzadziej grubo filcowata, tylko podczas dłuższej pogody wilgotnej (deszcz) lub na starość trochę lepko-mazista, przeważnie jednak sucha
rurki:
już wcześnie mają odcień oliwkowy
trzon:
barwy kapelusza lub trochę jaśniejszy, na powierzchni ziarnisto-łuskowaty,
bez pierścienia
miąższ:
blady do intensywnie żółtego, po przekrojeniu trochę siniejący
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od lipca do listopada w lasach iglastych, pod sosnami, na glebach kwaśnych

Literatura

12 września 2010 Kalisz Kaszubski
8 sierpnia 2015 Tuszkowy-Lipusz
25 lipca 2020 Stilo-Osetnik