Pieczarka biaława Agaricus arvensis Schaeef.

owocniki
kapelusz:
5-15 cm, początkowo jajowaty, potem łukowaty do płaskiego, grubomięsisty, nagi,
jedwabiście błyszczący, białawy do kremowego z żółtym nalotem, pod uschnięciem żółknący
blaszki:
gęste, długo blade, wolne, na starość siwobrązowe do czekoladowobrązowych
trzon:
5-15 cm wysoki, 1-3 cm gruby, walcowaty, dołem zgrubiały, gładki, na początku pełny,
potem pusty, biały, po wyschnięciu żółknie
miąższ:
białawy, w dolnej części trzonu ochrowożółty, smak orzechowy, zapach od anyżowego
do zapachu gorzkich migdałów
występowanie:
od czerwca do października w lasach i poza nimi, na łąkachpastwiskach
wartość:
jadalny, smaczny grzyb-anyżkowy aromat po obróbce cieplnej zanika
inne nazwy:
pieczarka polowa

Literatura