owocniki
kapelusz:
5-20 cm średnicy, początkowo półkolisty, potem silnie wypukły, mięsisty, barwy czekoladowobrązowej, ciemnokasztanowatej, brązowej z odcieniem oliwkowym do czarnobrązowej, zamszowy
rurki:
5-300 mm długie, początkowo białawe, potem zielonożółte
pory:
drobne, okrągławe, początkowo białe, potem zielonkawożółte z oliwkowym odcieniem, u starszych owocników lekko brązowawe
trzon:
5-12 cm długi i 2-4 cm gruby, początkowo baryłkowaty, potem cylindryczny barwy brązowordzawej, pokryty delikatną siateczką
miąższ:
biały pod skórką czeronobrązowawy o słabym zapachu i przyjemnym smaku
forma ochrony:
status na Czerwonej liście [E] wymierające
występowanie:
od maja do października w lasach liściastych, najczęściej pod dębami, grzyb ciepłolubny, w Polsce rzadki
wartość:
smaczny grzyb jadalny
Literatura