![](http://grzyby-mykologia.pl/wp-content/uploads/2020/11/100px-Gatunek_jadalny_svg.png)
owocniki
kapelusz:
średnicy 6-16 cm, początkowo półkolisty, potem płaskowklęsły, w końcu płaskorozpostarty,
jasnopopielaty, gładki, w środku ciemniejszy
rurki:
8-15 mm długie, początkowo białe później żółtozielonkawe
pory:
drobne, barwy rurek
trzon:
cylindryczny, gruby, 6-13 cm długi x 2-5 cm gruby, w dolnej częsci zgrubiały; cały
w odcieniu brązowawym poza podstawą; powierzchnia w całości pokryta drobną siateczką,
w górnej części bardziej drobna
miąższ:
białawy, smak i zapach grzybowy
wysyp zarodników:
oliwkowobrązowy
forma ochrony:
brak, zasługuje na ochronę
wartość:
jadalne
występowanie:
od lata do jesieni, tylko w lasach grabowych, ciepłolubny
gatunki podobne:
borowik usiatkowany
Literatura
![](http://grzyby-mykologia.pl/wp-content/uploads/2020/05/2-10-lipca-2009-014AA-1024x742.jpg)
![](http://grzyby-mykologia.pl/wp-content/uploads/2020/05/4-lipca-2009-434-5AA-1024x768.jpg)