owocniki
kapelusz:
4-10 cm, cielistoczerwonawy z ciemniejszym, koncentrycznym strefowaniem lub ułożonymi w kręgi jamkowatymi plamkami, mało zieleniejący w środku z płytkim wgłębieniem; skórka podczas wilgotnej pogody śluzowata
blaszki:
pomarańczowożółtawe
trzon:
barwy kapelusza z ciemniejszymi, jamkowatymi plamkami
mleczko:
marchwiowo-czerwone, długo zachowuje kolor
miąższ:
ścisły o łagodnym smaku z gorzkawą nutką
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
wartości lecznicze:
naukowcy badając mleczaja rydza Lactarius deliciosus wykryli w nim antybiotyk
laktariowialinę, niszczący wiele drobnoustrojów, a w szczególności zarazki gruźlicy witaminy – B1, B2, B6, B12, C, D, E. minerały – miedź, magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, wapń; wykazuje działania antybiotyczne w stosunku do niektórych bakterii
inne nazwy:
bełdka rydz, rydz prawdziwy
występowanie:
od sierpnia do października na glebach piaszczystych, szczególnie na glebach zawierających wapń, zawsze pod sosnami
Literatura