owocniki
kapelusz:
od białoszarego do prawie czarnego lub brązowawy, szczyt znacznie ciemniejszy; 5-15 mm średnicy, stożkowato-dzwonkowaty lub wypukły, z mniej lub bardziej zaznaczonym garbkiem; brzeg równy; powierzchnia gładka, u starszych matowa, sucha; prążkowany (zwłaszcza gdy wilgotny) do 2/3 wysokości, cienkomięsisty
blaszki:
jednolicie bladoszare, białawe; wąskie, zaokrąglone przy trzonie
trzon:
barwy kapelusza; 50-80 x 1-2 mm, smukły, kruchy, rurkowaty; u podstawy z białą (szarobiałą) grzybnią; powierzchnia sucha i gładka (pod lupą może być widoczne słabe prążkowanie); po przełamaniu natychmiast wydziela się kropla białego soku mlecznego, u starszych egzemplarzy sok może być skąpy lub go brak
miąższ:
szary, w kapeluszu b. cienki, dość elastyczny, smak łagodny i bez zapachu (zapach piwniczny)
forma ochrony:
brak
występowanie:
pospolity, od kwietnia do listopada, w lasach liściastych i iglastych, także poza lasami, w grupach po kilka lub pojedynczo; w mchu, przeważnie na opadłych liściach i szpilkach, rzadko na gałązkach, resztach kory, szyszkach
Literatura