Grzybówka mleczajowa Mycena galopus (Pers.: Fr.) P. Kumm. (1871)

owocniki

kapelusz:

od białoszarego do prawie czarnego lub brązowawy, szczyt znacznie ciemniejszy; 5-15 mm średnicy, stożkowato-dzwonkowaty lub wypukły, z mniej lub bardziej zaznaczonym garbkiem; brzeg równy; powierzchnia gładka, u starszych matowa, sucha; prążkowany (zwłaszcza gdy wilgotny) do 2/3 wysokości, cienkomięsisty

blaszki:

jednolicie bladoszare, białawe; wąskie, zaokrąglone przy trzonie

trzon:

barwy kapelusza; 50-80 x 1-2 mm, smukły, kruchy, rurkowaty; u podstawy z białą (szarobiałą) grzybnią; powierzchnia sucha i gładka (pod lupą może być widoczne słabe prążkowanie); po przełamaniu natychmiast wydziela się kropla białego soku mlecznego, u starszych egzemplarzy sok może być skąpy lub go brak

miąższ:

szary, w kapeluszu b. cienki, dość elastyczny, smak łagodny i bez zapachu (zapach piwniczny)

forma ochrony:

brak

występowanie:

pospolity, od kwietnia do listopada, w lasach liściastych i iglastych, także poza lasami, w grupach po kilka lub pojedynczo; w mchu, przeważnie na opadłych liściach i szpilkach, rzadko na gałązkach, resztach kory, szyszkach

Literatura

grzyby.pl

nagrzyby.pl

grzybiarze.eu

nahuby.sk

galeria zdjęć