owocniki
kapelusz:
szarobrązowy do ciemnobrązowo-czarnego, brzeg jaśniej, żółtawo zabarwiony; 10-50 mm średnicy, płaski, lejkowaty, ale bez pustego trzonu, powierzchnia bardzo nierówna, brzeg nieregularnie pofałdowany, kędzierzawo-płatowaty; zwykle kilka owocników zrośniętych razem; często zdarzają się też wtórne kapelusze
hymenofor:
znajduje się na spodniej stronie kapelusza, jest jasny, szarobeżowego, popielatoszary, z niebieskawym odcieniem, żyłkowaty do pomarszczonego ale bez wyraźnie wyodrębnionych listewek; zbiega na trzon
trzon:
barwy kapelusza lub jaśniejszy, spłaszczony, wzdłużnie wklęsły, powierzchnia pofałdowana; 30-60 x 3-8 mm, podstawa zwężona, wewnątrz w części długości pusty
miąższ:
chrząstkowaty, blado-brązowo-szary; zapach słaby, smak łagodny
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
latem i jesienią w żyznych lasach, szczególnie pod bukami w miejscach podmokłych
Literatura