Gąska mydlana  Tricholoma saponaceum  (Fr.: Fr.) P. Kumm.

owocniki

kapelusz:

 4-10 cm, biały, szary, oliwkowożółty, zielonawy, dość mięsisty; skórka naga, gładka czasem drobnołuskowata, niemazista

blaszki: 

brudnobiałe, zielonożółtawe, grube, szeroko ustawione.

trzon: 

jaśniejszy od kapelusza, podłużnie włókienkowaty lub łuskowaty


miąższ:

smak stęchły, rzadko mączny, wyróżnia ją zapach mydła-ługu mydlarskiego oraz czerwienienie miąższu  
po pewnym czasie

wartość:

surowy grzyb zawiera hemolizyny, które rozkładają krew

forma ochrony:

brak

występowanie:

jesienią, bardzo częsta

Literatura

grzyby.pl

nagrzyby.pl

grzybiarze.eu

nahuby.sk

grzyby Puszczy Knyszyńskiej

galeria zdjęć