owocniki
kapelusz:
bardzo zmiennej barwy cytrynowożółty, zielonożółty, oliwkowożółty, z domieszkami fioletu, karminowego, fiołkowego; rzadziej kremowy; wypukły, z wiekiem szeroko rozpostarty do wklęsłego; 35-70 (110) mm średnicy; brzeg ostry, równy, nieprążkowany; skórka przyrośnięta, młoda w dotyku woskowa, delikatnie zamszowata, nieco błyszcząca
trzon:
biały, zwykle nabiegły jasnocytrynowo, purpurowofioletowo, brudnokarminowo; powierzchnia oszroniona; 35-70 x 15-20 mm, zwykle pośrodku zgrubiały i z zaostrzoną postawą; wnętrze pełne, u starych egzemplarzy gąbczaste i komorowate
miąższ:
biały, zwarty; zapach słaby lub wyraźny, specyficzny (amoniakalny?)brzoskwiniowy, gotowanych krabów, śledziowy); w smaku łagodny
wysyp zarodników:
jasnokremowy, białokremowy
forma ochrony:
status na Czerwonej Liście [V] narażone na wymarcie
występowanie:
rzadki, gatunek ciepłolubny, częściej występuje na zachodzie Europy; owocniki wyrastają w lasach liściastych i iglastych, od lipca do października
Literatura