owocniki
kapelusz:
średnicy do 5 cm, początkowo półkulisty, potem wypukły, na koniec płaski; powierzchnia sucha, aksamitna, później gładka lub drobno spękana; barwa ochrowa, żółtawo-brązowa z morelowym odcieniem lub bez niego, jasnobrązowa, czerwonawo-brązowa, żółto-brązowa do miodowo-brązowej i zazwyczaj jaśniejsza na brzegu
rurki:
jasnożółte do żółtych z oliwkowozielonym odcieniem; po zranieniu zmieniają kolor na niebieski
pory:
mają ten sam kolor, a po zranieniu zmieniają kolor na niebieski
trzon:
cylindryczny, wrzecionowaty lub maczugowy; powierzchnia żółtawa i zwykle prawie całkowicie pokryta bardzo drobnymi czerwonymi granulkami, przebarwiającymi się z wiekiem; uszkodzony sinieje
miąższ:
w kapeluszu białawy z różowawym odcieniem pod skórką; w trzonie żółtawy i pomarańczowo-brązowy u podstawy, czasami z kilkoma pomarańczowo-czerwonymi kropkami; w kapeluszu po uszkodzeniu robi się niebieski; smak i zapach są nieokreślone
forma ochrony:
brak
występowanie:
pod lipami i topolami w parkach, zieleńcach
Literatura